Minimalistiska skor

För snart tio år sedan slog boken “Born to run” igenom och även den så kallade barfotalöpningen. Många började liksom karaktärerna i boken, att slänga av sig sina löparskor. Tesen i boken var att det snarare var skorna som gjorde folk skadade än själva löpningen. Skoindustrin var inte sen att haka på trenden och så kallade minimalistiska skor togs fram. Gemene man var inte heller riktigt beredd att gå runt barfota, så ett mellanting behövdes. De så kallade “Barfotaskorna” som knappt var mer än en tunn gummisula med en tunn överdel, tillät vem som helst att prova på naturlig löpning.

Minimalistiskt inte alltid helt lätt

Många blev dock skadade när de kastade de stötdämpande skorna och gav sig ut med tunna sulor på asfaltsvägarna. Många missade att kroppen och framför allt fötterna behövde vänja sig ordentligt först. Har man hela livet gått runt med fötterna inpackade i tjocka material, är det inte så smart att tvärt bryta detta mönster. Många anser att vaddering hör övriga kläder till, exempelvis en häftig och helt unik Canada Goose herr men knappast till löpskorna. Genom att alternera mellan minimalistiska skor och vanliga, får fötterna mer tid på sig. Det var även många redan då som inte alls tyckte om denna nya trend, men än idag har den minimalistiska skotypen ett bra fäste bland löparna.

Vad gör en minimalistisk sko?

Tanken bakom skon är att man låter fötterna röra sig mer fritt och på så vis kunna ta upp stötarna från löpning betydligt bättre. Det sägs kunna gynna fötternas hälsa markant. I sådana skor kan man dock inte springa genom att sätta ned hälarna, utan man bör landa på framfoten. Minimalistiska skor har ingen höjdskillnad mellan tå och häl, de är så att säga “zero-drop”. Själva tåboxen är större, och låter tårna sprida ut sig vid nedslaget i marken.