Hitta rätt storlek

När du köper skor är det viktigt att hitta rätt storlek och form för att skorna ska kännas bekväma. Allas fötter är unika och förändras under livet. Fötterna slutar generellt att växa några år efter att man kommit in i puberteten och det är vanligtvis den skostorlek du har då som du behåller under resten av livet. Kvinnors fötter kan förändras och bli större under graviditeten men återvänder ofta till sin tidigare storlek och form en tid efter förlossningen.

De flesta av oss vet vilken skostorlek vi har men det är aldrig bra att köpa skor oprövade. Det här beror på att olika tillverkare kan ha olika storlekar. Samtidigt spelar formen på foten stor roll. Bredden, längden på tårna och hur fotvalv och ankel ser ut påverkar vilka skor som är bekväma. Att klämma in sina fötter i för små eller spetsiga skor kan på sikt leda till fysiska problem som till exempel hammartå eller hallux valgus. Att lära känna sin fotform och vilka skotyper som passar gör att jakten på nya skor blir enklare.

För den som lider av olika typer av gångfel kan specialbeställda sulor göra stor skillnad. Dessa kan oftast tas fram i samråd med exempelvis ortoped eller sjukgymnast.