Skor och hälsa

Det är kul med skor! Även om deras huvudsyfte är praktiskt är det också väldigt roligt att ha på sig olika färger och modeller och för många människor är skorna ett av de viktigaste plaggen då de säger mycket om sina bärare. Rätt skor till rätt outfit kan bli den avgörande skillnaden mellan chic och slarvig, och det kommer ständigt nya trender och designer.

En aspekt av skorna som ofta hamnar i skymundan är deras påverkan på hälsan. De flesta känner säkert till att fotriktiga skor är viktiga för knän och rygg men hur många känner till att skorna även kan påverka nerverna och balansen, ja till och med rösten och andningen? Att ha på sig ett par snygga och fotriktiga Ecco skor är därför inte bara en fråga om att vara välklädd, utan också ett sätt att vara snäll mot sig själv och sin kropp.

Vanliga hälsoproblem orsakade av skor

Till de vanligaste hälsoproblemen som orsakas av att du antingen haft fel sorts skor på dig eller använt dem för mycket så att de inte fått andas hör:

  • Skavsår. Ett av de vanligaste problemen. Bildas när skon skaver mot foten, oftast baksidan av hälen, och är särskilt vanliga när nya skor används för första gången.
  • Fotsvamp – om du har drabbats kan det klia och fjälla mellan och runt tårna och då svampen gillar varma, fuktiga miljöer är det viktigt att hålla fötterna torra och ha på sig luftiga skor.
  • Liktornar – om du har fått förhårdnader på och runt fötterna kan det bero på att du har haft på dig skor som trycker på vissa punkter.

Allvarligare problem

De redan nämnda problemen kan vara mycket obehagliga eller smärtsamma men de är relativt ytliga och lättbehandlade och utgör inte allvarliga hälsoproblem. Genom att behandla dem på rätt sätt går de bort på några veckor och ofta kräver de inte mer än ett besök till apoteket. Det finns dock allvarligare problem som kan leda till långvariga konsekvenser, och kräver inte sällan ett regelrätt läkarbesök.

När skor sitter “fel”, det vill säga vid långvarigt användande av skor med höga klackar eller som är lite för trånga på vissa ställen, kan det leda till att fotbenen ändrar position och att sättet bäraren går på blir lite snett. Det här kan ge ryggproblem och enligt vissa läkare kan det till och med orsaka artros, ett vanligt men besvärtligt hälsoproblem som både gör ont och begränsar rörelsefriheten.

Studier har också visat att kvinnor som har på sig mycket höga klackar under längre tid väljer att ignorera smärta eller komfort för att kunna göra det. Ett vanligt sätt att hantera smärta är att andas mer återhållsamt, och det kan i sin tur leda till spänningar och koncentrationsproblem. Många experter rekommenderar därför regelbundna ombyten, vilket underlättare livet för både kropp och sinne.