5 tips för att lindra skoskav

Det finns inget härligare än känslan att äntligen kunna ha på sig de där nya, snygga och trendiga skorna! Egentligen är det bara en sak som ställer till det och kan dämpa glädjekänslorna ordentligt, och det är skoskav. Alla har vi väl hört att nya skor måste gås in, men det finns en del fotrelaterade sjukdomar som kan orsaka både smärta och rejäla problem. Här kan du läsa mer om hur du lindrar ömma fötter, skoskav och hur du blir av med hallux valgus.

1. Välj rymliga och bekväma skor

Det första och viktigaste tipset för att förebygga skoskav och smärtor är att se till att välja rätt skor. Boots med klackar passar inte så bra i skogen eller på en längre promenad. Lider du dessutom av sjukdomen hallux valgus kan du hitta hallux valgus skydd på apoteket. Själva sjukdomen gör att stortån på en eller båda fötterna vinklas inåt med följd att du får en öm och smärtsam knöl vid stortåns led. Knölen kan göra det extra knepigt att hitta skor som passar, men med hjälp av uträtare och hallux valgus skydd samt rymliga skor kan tillståndet lindras betydligt. Det är med andra ord smart att köpa skor i rätt storlek för att slippa skoskav och andra problem.

2. Fotvård

Trots att fötterna är livsviktiga för att vi ska kunna förflytta oss är det många som glömmer att de ska hålla hela livet. Att regelbundet ta hand om sina fötter genom att se till att sköta om naglarna och använda mjukgörande fuktkräm är en ren investering. Långa naglar och förhårdnader kan annars ställa till med både smärta och obehag. När det gäller sjukdomar som artros eller hallux valgus handlar fotvården om både smärtlindring och förebyggande insatser. Olika typer av korrigeringsstöd, hallux valgus skydd och smärtlindrande krämer finns på att tillgå både receptfritt och via läkare på apoteket.

3. Extraskor

Vet du att du ska gå på en festlig tillställning som kräver skor med höga klackar är det riktigt smart att ta med sig extraskor. Framåt småtimmarna när fötterna börjar värka kan du enkelt byta till ett par minst lika snygga, men framför allt bekväma lågskor. Att satsa på komfort är aldrig fel.

4. Kom ihåg sulan

Det kanske viktigaste tipset av alla är att inte snåla när det är dags att köpa nya skor. Skor med stötdämpande och bekväma sulor ska du betrakta som en ren investering. Det är nämligen inte bara dina fötter som drabbas av dåliga skor med usla sulor, utan även din rygg. Ryggens stötdämpande kotor får gå på högvarv när skorna du har köpt på rea inte gör sitt jobb. Dåliga skor kan också resultera i skoskav, smärta och dålig hållning.

5. Sköna strumpor

Det kan tyckas vara ett märkligt tips att köpa bekväma strumpor. Går det inte lika bra med vilka strumpor som helst? Faktum är att strumpor av bomull är sämre för dina fötter eftersom de absorberar svett och fukt. De kan därför glida runt, korva sig och orsaka skoskav. Strumpor av syntetiskt material kan fungera bäst för den som ofta får problem med smärta och skav.

Glöm heller inte bort att ha skavsårsplåster och filtringar hemma om du ofta drabbas av skoskav. Detsamma gäller om du lider av hallux valgus. Bekväma skor och förebyggande arbete går alltid hand i hand.