Skor inom populärkultur som gjort avtryck

Trender kommer och går inom mode. Detsamma kan sägas om skomode. Olika epoker är utmärkande för specifika skotrender och just skor är en viktig del av mode. De fungerar ofta som ett komplement till en outfit och kan säga mycket om en person. Vad som startar en trend är ibland svårt att säga. Dock har artister och popstjärnor ofta ett stort inflytande gällande trender. Ser man tillbaka på historien är det tydliga trender som utmärker sig inom skomodet. Att blicka bakåt kan vara både spännande och lärorikt. Ibland är det även roligt att undersöka skomodet inom olika tidsepoker. Medan man upptäcker att skotrender kommer och går, så kan man även finna att en epoks skomode avspeglar sig i en annans. Nedan följer tre olika epoker och exempel på framstående personer som varit framstående i att sätta trender under olika tidsepoker.

Det blommande 70-talet

Året var 1973 då den världskända popgruppen ABBA slog igenom med dunder och brak. De släppte sitt första album “Ring ring” det året och det dröjde inte länge förrän de var namnet på allas läppar. Ett år senare började karriären verkligen ta fart för ABBA när de vann Eurovision Song Contest med låten “Waterloo”. Därefter fick ABBA genomslag världen över. ABBA gjorde även ett stort avtryck på dåtidens skor och klädmode. De var inte bara kända för sin svängiga popmusik. Modet de framförde sina shower i var även stor del av deras akt, däribland skomodet. De klädde sig i fräcka höga platåskor som kom att bli en utmärkande look för disco-eran och deras avtryck ekar än idag inom populärkultur världen över. Det var inte bara deras slående musik som gjorde ett avtryck, det gjorde även det mode och skor som de framförde sin musik i.

90-talets trendsättare

Då många hör 90-talet tänker nog många på Nirvana, grunge och pinnsmala supermodeller. Det var också en tid som kantades av popgrupper och Girl Power. En av de mest utmärkande av dessa popgrupper var Spice Girls som gjorde entré med dunder och brak och myntade uttrycket Girl Power. Utöver att förespråka att tjejer skulle ta mer plats, och att producera hit efter hit, satt de även en stor prägel på kläd-och skomodet under denna epok. Buffalo skor var en trend som Spice Girls kom att influera och sprida världen över. En sportig, hög platåsko. Lustigt nog var denna sko väldigt lik de platåskor som kännetecknat ABBA under 70-talet, med skillnaden att de var sportiga istället för glittriga. Medan vissa likheter kunde dras mellan ABBA och Spice Girls hade den sistnämnda gruppen en säregen prägel på modet under deras storhetstid. De var urbana, hippa och unga och de skor som de ofta framträdde i kom att känneteckna denna tidsepok.