Så matchar du tröjor och skor

När du ska matcha dina skor med dina kläder har färg och material en stor betydelse för hur resultatet blir. Både tröjor och byxor spelar roll. När du ska matcha kläder med skor är det också viktigt med vilket intryck du vill ge med kombinationen. Som regel är det skorna som sätter tonen för kläderna. Du kan komma undan med alla möjliga klädval bara du har ett par bra skor på dig. Det kan också slå åt andra hållet; är skorna av sämre kvalité kan det förstöra intrycket av den fina lyxiga tröjan du bär.

Tänk på kontrasterna

När du ska välja skor och kläder är det bra att ha i åtanke hur färger harmonierar och kontrasterar. Exempelvis blir svarta skor till ljusa färger alldeles för skarpt och fungerar inte alls bra ihop. Det är bättre att välja ett par skor i en mjukare nyans som brunt. Vitt är också en färg som kan skapa en skarp kontrast.

Matcha tröja och skor

Att försöka matcha skor och tröja är ett smart drag. Det är lättare att variera färger, material och stil på tröjor än byxor. Exempelvis kan du matcha ett par kritvita sneakers med en kritvit t-shirt eller så kan du plocka upp en färg från skorna i tröjan. Du kan också bära en färgglad tröja och sedan tona ner byxorna och skorna för att lyfta tröjan. Ett par strumpor kan du också matcha med tröjan. Ett tips är att försöka fånga upp färgerna i både tröjan, byxorna och skorna som du bär, exempelvis en mönstrad slips som går i samma färg som skjortan och skorna.

Välj skor efter årstid

När du ska välja skor till dina kläder bör du tänka på vilken årstid det är. Årstiderna är nämligen avgörande för vilken typ av skor som matchar bäst ihop med dina kläder. Koftor på hösten passar bättre till boots än vad ett par nätta sommarskor gör.