Den manliga skogarderoben

Att bygga upp en gedigen skogarderob är inte bara något för kvinnor, utan även män mår gott av att ha många olika par att välja mellan. Rätt planerade kan dina skor vara pricken över i på din outfit, och vara en sak som verkligen definierar hur du uppfattas. Det är dessutom ett sätt att snabbt styra hur uppklädd du vill vara. Intrycket med en udda kavaj, en väldoftande ralph lauren parfym och ett par slitna sneakers skiljer sig väldigt från om du bär Rolex, full kostym och ett par välputsade brogues.

Vilka skor ska jag köpa först

Om vi bortser från praktiska skor som gymnastikskor och vandringskängor så är just ett par svarta eller bruna brogues en bra startpunkt. Gärna från ett av de klassiska brittiska märkena som Church´s eller Trickers. Det är en hög investeringskostnad, men det kommer betala sig i form av kvalitet. Alternativet till en brogue-sko är ett par klassiska oxfords. Nackdelen med de senare är dock att de tenderar till att alltid kännas uppklädda.

Du kan bortse från gamla regler om att inte bära bruna skor efter ett visst klockslag. Det gäller inte längre utanför Oxbridge-kretsar, men om du ändå vill känna dig helt säker bär du ett par svarta. De funkar alltid.

Nästa steg är ett par bra chelseaboots i läder eller mocka. Det är ett av de mest praktiska skodonen och kan bäras till det mesta. Lite mer rockigt till jeans, uppklätt till kostym. Om du sköter dem ordentligt klarar de dessutom de flesta typer av väder.

Den tredje skon du behöver är en driving shoe i mocka. Här är Tods det klassiska valet. Dessa skor är perfekta för de varmare årstiderna och bärs med fördel strumplöst.

Vårda dina skor

När du väl byggt en basgarderob med skor är nästa steg att börja ta hand om dem. Använd alltid skoblock så att de ska hålla formen. Putsa dem med jämna mellanrum så att de ska hålla sig blanka. Investera i skovårdsutrustning som är anpassade efter de material du har valt. Ett par skor i patentläder kräver en annan typ av utrustning är ett par skor i styv mocka. Glöm inte bort att regelbundet impregnera dem. Här kan du antingen använda en spray eller särskilt vax. Sprayen funkar för det mesta, men det finns en speciell känsla i att sitta en kväll och gnugga in vax med en trasa som gör att många föredrar det.