Funktionella skor

Skor som på olika sätt skyddar foten är viktigt inom flera olika yrken. Men den vanligaste funktionella skon finns i de flesta garderober – nämligen gummistöveln. En gummistövel är som namnet antyder en sko gjord av gummi. Vanligtvis finns också ett tunt foder på insidan för att göra stöveln bekvämare. Gummi är ett helt vattentätt material och skyddar foten mot väta och används därför när det regnar och i blöta miljöer. Gummistöveln är en praktisk fotbeklädnad som började användas redan på 1920-talet. Även om de flesta modeller fortfarande tillverkas på ungefär samma sätt har det även under de senaste 20 åren dykt upp betydligt mer moderiktiga modeller med högre prislapp.

I princip varje tränings- och motionssport har sin egna typ av specifika sko – välkända exempel är löparskor, fotbollsskor och skridskor. Alla dessa har som uppgift att på olika sätt stötta foten och förbättra möjligheterna att utöva den specifika träningsformen.

Skyddsskor är en annan typ av funktionssko som används inom yrken där det finns risk för exempelvis kross- eller frätskador. Skorna är en del i att skydda arbetare mot olyckor och skador på arbetsplatsen. Exempel på sådana yrken är olika industriarbeten, arbete på oljerigg eller fartyg etcetera. Skyddsskor har oftast yttersidor som är resistenta mot olja och syra samt stål eller annat hårt material i hättan för att skydda tårna. Utöver detta är skorna tillverkade i material som tål väta. Eftersom de oftast används stående och gående under långa tider är ergonomin viktig och sulan brukar vara avlastande och dämpande.

Utöver skyddsskor finns också ett antal skor som är specifikt framtagna för att användaren enklare ska kunna utöva olika aktiviteter. Exempel på den här typen av skor är balettskor och ridstövlar. Båda typerna av skor har långa anor tillbaka i tiden. Balettskor eller tåskor har använts av både män och kvinnor inom den klassiska baletten sedan början på 1800-talet. Skorna har utvecklats för att ge publiken illusionen av att dansarna svävar lätt över marken. Tårna är förstärkta och platta framtill för att ge stöd åt dansarens tår när hon reser sig upp på tåspetsarna. Klassiska balettskor är ofta tillverkade av läder eller textil i nyanser som ska matcha utövarens hudfärg för att förstärka illusionen av att skorna är en förlängning av deras egna ben.

Stövlar som används under ridning har funnits lika länge som ridkonsten. Ridstövlar tillverkas ofta av svart eller mörkbrunt läder och har högt skaft som ska skydda ryttarens ben. Bak har de en lägre klack som hindrar ryttarens fot från att halka genom stigbygeln. Det finns flera undergrupper av ridstövlar som används inom specifika grenar inom ridsporten, exempelvis cowboyboots som är specifika för westernridning.