Förvara skor på rätt sätt

I norra Europa skiftar väderleken beroende på årstiderna. Det här innebär att de flesta av oss har flera uppsättningar av skor som vi skiftar mellan beroende på årstid. Under den tid skorna är bortplockade är förvaringen viktig för att skorna ska få lång livslängd. Det här behöver du tänka på:

  • Gå igenom skornas skick. Skor som har väldigt nött sula eller är trasiga behöver nödvändigtvis inte slängas utan ett första steg är att kontakta skomakare. I bästa fall kan sulan bytas ut.
  • Rengör skorna ordentligt innan du ställer undan dem så att fläckar inte sätter sig. Skor i material som läder, mocka och nubuck behöver dessutom fettas in innan de ställs undan så att materialet inte blir hårt, torrt och skört.
  • Använd skoblock för att bevara skornas form. För läderskor är skoblock av trä att föredra eftersom träet absorberar eventuell fukt som kan finnas inne i skorna. Skoblocken levereras i flertalet olika storlekar för att passa olika typer av skor.
  • Skor som inte används mår bäst att att förvaras torrt och mörkt, gärna inne i en kartong eller skopåse. Om utrymmet tillåter är det därför bra att spara kartongerna som skorna levererades i vid inköp och använda för säsongsförvaring.
  • Högre stövlar behöver stövelstöd för att inte tappa formen och få fula veck i materialet. Ett annat alternativ som fungerar lika bra är att hänga upp stövlarna så att de håller sig upprätta.

När skorna ska fram igen är det bra att återigen, beroende på material, vaxa, fetta och impregnera så att de håller ännu en säsong. Skor som vårdas väl kan ha en otroligt lång livslängd, något som är bra för både plånboken och miljön. Därför kan det vara bättre att investera i ett par riktigt fina läderskor, bra rengöring, vax och impregnering och skoblock, än att köpa nya stövlar i syntet inför varje säsong.