Barnskor

Idag finns en mängd olika barnskor att välja mellan och barn kräver olika skotyper under olika delar av sin uppväxt. Innan barnet börjar gå krävs egentligen inga skor överhuvudtaget så länge deras fötter är skyddade från kyla. För den som ändå vill ha skor finns mjuka tossor och mockasiner som passar babyfötter. När barnet börjar ta sina första stapplande steg finns speciella lära-gå-skor som ger extra stöd till den lilla foten.

När barnet sedan börjar förskola och vistas mer och mer utomhus krävs mer funktionella skor. Under vinterhalvåret är det viktigt med en bra och vattentät fodrad sko som håller fötterna varma. Under de varmare årstiderna är sneakers, textilskor eller stadiga sandaler ett bra alternativ för barn. Gummistövlar eller andra vattentäta stövlar behövs för regniga dagar. Under mellanperioden under vår och vinter finns lätt fodrade vattentäta sneakers som skyddar fötterna utan att de blir för varma. Många barn tycker om att klä på sig själva och skor med kardborreband eller elastiska band kan oftast tas på också av små barn. Fodrade gummistövlar utan remmar kan vara ett bra alternativ under vintern.

Eftersom barns fötter utvecklas snabbt är det viktigt att inte köpa skor på second hand som har blivit så nötta att sulan inte längre har sin ursprungliga form. Sneda sulor kan nämligen bidra till att barnets fötter blir sneda och att barnet utvecklar ett gångfel. Däremot finns det inga vetenskapliga belägg för att barn skulle ta skada av att använda begagnade skor överlag. Små barn använder generellt sina skor under väldigt korta perioder eftersom de snabbt växer ur dem. Därför hinner skor för riktigt små barn knappast slitas särskilt mycket innan de går i arv till nästa.

Barns fötter växer snabbt. När du köper barnskor ska du därför alltid lägga på en växtmån. För vinterskor brukar växtmånen vara cirka 1,5 centimeter och för övriga skor 1 centimeter. Utgå från måttet på barnets fot när barnet är stående och mät sedan insidan på skon med en speciell mätsticka för att hitta rätt storlek. Storlekarna skiljer ofta mellan olika varumärken, vilket innebär att innermåtten på skon är viktigare än storleksmarkeringen. Barn har mjuka fötter och säger oftast inte till när de växer ur skorna. Därför är det viktigt att kontrollera storleken med jämna mellanrum, antingen med måttband eller genom att känna efter var tårna är när barnet har foten inne i skon.

Större barn och tonåringar har ofta väldigt starka åsikter kring vilka typer av skor de vill ha. Som förälder finns ingen anledning att inte gå dem till mötes så länge ekonomin tillåter och skorna inte skadar foten.