Vårda läderskor

Läder är ett hållbart och levande material som håller länge bara det sköts om på rätt sätt. Så här gör du:

  • Rengör Ta bort skosnören och tvätta dem i tvättpåse i maskin alternativt lägg i vattenbad med diskmedel. Använd en skoborste för att borsta bort smuts. Använd en läderrengöring och rengör skon med rengöringen och en fuktig putsduk. Är sulorna smutsiga och missfärgade kan en disksvamp vara ett bra alternativ. Låt sedan skon torka innan du går vidare till nästa steg.
  • Vårda Läder kan bli torrt och spricka och behöver därför fett för att hålla sig mjukt och smidigt. När skorna torkat applicerar du ett tunt lager av vax, olja eller skokräm för läderskor. Låt torka i några minuter och polera sedan noggrant med skoborste eller trasa.
  • Skydda För att skydda skon mot väta finns impregnering för läderskor. Impregneringen sprayas oftast på och skon behöver sedan torka i minst 24 timmar innan användning.

Mocka och nubuck är vanliga varianter av skinn som ofta används för skor. Materialen framställs på lite olika sätt men har gemensamt att de har god andningsförmåga och är slitstarkt. Däremot blir både mocka och nubuck snabbt fläckiga och behöver därför rengöras och skyddas med produkter avsedda för respektive material. Var speciellt noga med impregneringen eftersom båda materialen kan bli fläckiga och ändra färg om de blir blöta.

Eftersom läder, mocka och nubuck är naturliga material finns det fördelar med att använda så naturliga produkter som möjligt, gärna ekologiska. Det finns många produkter utan kemiska tillsatser som fungerar utmärkt för att både rengöra, skydda och impregnera skorna. En duktig skomakare kan oftast ge råd om vilka möjligheter som finns.