Ta hand om textilskor

Skor i textil eller syntetmaterial behöver också tas hand om för att hålla sig snygga länge. Vissa textilskor, framför allt för barn, går bra att tvätta i maskin. Detta framgår då tydligt på materiallappen. Annars finns bra rengöringsmedel för textilskor att köpa. Oftast går det bra att blötlägga skorna och sedan rengöra med en disksvamp eller skoborste. Textilskor ska inte vaxas eller oljas men bör impregneras för att hålla sig fina längre.

Syntetskor ska ofta efterlikna läder men saknar lädrets egenskaper. Därför är det viktigt att inte missta ett par syntetskor för läderskor eftersom de inte har någon nytta av infettning. Syntetskor rengörs och impregneras på samma sätt som textilskor. Vissa skor i syntetmaterial får en obehaglig doft efter en tids användning. För att råda bot på detta finns speciella doftpåsar och skodeodoranter som kan ge en viss fräschör.

Ibland är textil och syntetskor förbehandlade med till exempel Gore-Tex som gör skon vattentät. Detta brukar framgå på materiallappen eller på kartongen vid nyinköp. Även dessa skor mår efter ett tag bra av att impregneras för att behålla skyddet mot väta och smuts men behöver inte behandlas innan de tas i bruk första gången.