Skorna som statussymbol
Att gå barfota har i många olika kulturer förknippats med fattigdom och låg status. Skorna blev tidigt en statussymbol och redan i faraonernas Egypten, flera tusentals år före Kristus, var det skorna som symboliserade bärarens sociala position. I antikens Grekland var det förbjudet för slavar att bära sandaler, dessa var förbehållet de högre och mer välbärgade samhällsklasserna. Skorna blev tidigt smyckade med guld och brokader. Att gå med mer eller mindre obekväma skor symboliserade att bäraren inte behövde arbeta med kroppen. Under senare delen av medeltiden var exempelvis snabelskor med absurt lång spets vanliga.
Att förvränga fotens form har varit vanligt och redan på 1200-talet finns tecken på att traditionen att binda kvinnors fötter uppstått i Kina. Traditionen med fotbindning innebär att foten vid tidig ålder binds så hårt att den inte kan växa i en naturlig form utan blir deformerade. På svenska kallas bundna fötter “liljefötter” eftersom de påminner om liljor. De bundna fötterna visade att kvinnan inte behövde arbeta och var en viktig statusmarkör i de högre klasserna. Under 1600-talet blev traditionen väldigt populär och även arbetarklassens flickor sågs med bundna fötter. De små fötterna täcktes sedan av små, utsmyckade tygtofflor, lotusskor, som ytterligare förstärkte fotformen. Seden med fotbindning förbjuds år 1912 men förekom långt senare på den kinesiska landsbygden.
På samma sätt har den högklackade skon sedan mitten av 50-talet varit en viktig statusmarkör för kvinnor. Stilettklackar förlänger benets siluett, spetsiga tår ger illusionen av en smalare fot och svårigheten att gå i skorna visar att kvinnan inte behöver utföra fysiskt påfrestande arbete. Men redan under Antiken var höga platåskor på modet för överklassens kvinnor. Men även män har under flera epoker burit högklackat för att visa sin position i den sociala hierarkin. Under den franska kungen Ludvig XIV:s styre fick till exempel endast herrar som tillhörde hovet bära höga klackar. De höga klackarna blev därför väldigt eftertraktade eftersom de visade att bäraren befann sig nära den kungliga makten.
De högklackade skorna har kritiserats för att de är svåra att gå i och symboliserar kvinnoförtryck. Samtidigt har vassa stilettklackar setts som en symbol för kvinnlig makt och frigörelse. Skor har därför under långa tider inte bara varit en statussymbol utan också i allra högsta grad varit politiska. Fortfarande markerar valet av skor bärarens position i den ekonomiska och sociala hierarkin. Riktigt dyra designskor visar till exempel att bäraren är välbeställd och har råd med excesser.