Skomode på 1900-talet

I början av 1900-talet växte de stora modehusen fram. Begrepp som haute couture och prêt-à-porter blev viktiga och modets svängningar blev allt snabbare och tydligare. Under den edwardianska eran, under den första delen av århundradet, blev korsetten en vanlig accessoar för kvinnor. Skorna skulle vara nätta med liten klack. På 1920-talet blev kortare klänningar trendigare och skornas utseende blev viktigare. Lågskorna med slejf i blankt och lackat skinn var valet för trendriktiga kvinnor.

Under 1930-talet blev klänningarna och kjolarna längre igen. Ekonomin präglades av kriser och depression och det syns också i modet. Skorna skulle vara platta och sparsmakade. Samtidigt spelades fler filmer in och Hollywood etablerade sig som ett centrum för filmindustri och glamour. Under 1940 och 1950-talet syns detta i modebilden och den högklackade skon slår igenom på bred front. Den smala och höga stilettklacken får sitt genombrott när hyllade filmstjärnor som Marilyn Monroe ses bära dem.

Under 1960-talet blev istället modet enklare och mer flickigt. Korta A-linjeformade klänningar och platta ballerina- och promenadskor var mycket trendiga. Twiggy, en pojkflickig modell från England, blev modeikon för den yngre generationen. Hon syntes oftast i skor med fyrkantiga tå och låga klackar eller barfota. Barfotatrenden fortsatte in på det fria 70-talet då en ny ungdomsgeneration tydligt tog avstånd från tidigare generationers auktoriteter. Höga platåskor blev moderna både för kvinnor och män.

Under 80-talet präglas modebilden av axelvaddar och stora frisyrer. På fötterna finns pastellfärgade tygskor, snowjoggers, månboots och taxklackar. För män är loafers i olika material och utföranden en största trenden. På 90-talet kommer sneakers för första gången in i våra vardagsgarderober. Gympaskon förvandlas nu från en funktionell sko för träning till något vi använder till vardags. Även platåskor och flip-flops syns på många fötter.