Skor genom historien
Skor har genom historien både använts för att skydda fötterna och som modeaccessoar. De äldsta skorna som har hittats är över 5000 år gamla men troligtvis har människan använt olika typer av fotbeklädnader betydligt tidigare än så. Det finns grottmålningar som är betydligt äldre som visar människor med fotbeklädnader av olika slag. Även om vi människor kan gå barfota på flertalet underlag har vi samtidigt haft behov av att skydda fötterna mot kyla, värme, väta, insekter, ormar och andra djur.
De tidigaste skorna bestod troligtvis av djurhudar och päls som virades runt fötterna för att skydda dem mot kyla. Enklare sandaler konstruerade av läder eller växtdelar användes tidigt av civilisationer som bodde i varmare klimat. De enkla sandalerna kunde skydda fotsulan mot den brännande heta marken under varma dagar.
En annan typ av sko som tidigt började användas är träskor. Träskor kunde konstrueras av flera olika typer av trämaterial, vanligtvis al, björk eller bok, och skyddade foten mot elementen och besvärliga underlag. De äldsta daterade träskorna härstammar från 1200-talet. Jämfört med de andra skomodellerna verkar träskor därmed vara ett relativt sent påfund även om de snabbt blev populära i de nordiska länderna. Under vikingatiden var olika typer av boots och stövlar av garvat skinn vanliga. Redan nu verkar det finnas etablerade skomakare med stort hantverkskunnande.
Skomakare under medeltiden tillverkade oftast så kallade vändskor där sulan syddes fast direkt på resten av skon och sedan vändes ut och in. Det här gav hållbara och mjuka skor men sulan erbjöd inte mycket stöd. Det var också omöjligt att byta ut sulan när skon slitits ut. Skor med mer stabila sulor dök upp långt senare, på 1500-talet. Då dök det upp en skokonstruktion där en stabil botten byggdes upp av läder och träbitar.
Skor med klack dök upp några år före Kristus och bars till en början endast av skådespelare under föreställningar. Troligtvis för att göra dem längre och synligare. Under ungefär samma tidsperiod dök det upp grövre stövlar med klack som användes av ryttare. Till en början var det bara män som fick bära dessa moderniteter, faktum är att kvinnor inte började använda klackskor före 1500-talet.
Hur skor tillverkas har förändrats avsevärt genom historien och hantverkskunnandet har i och med industrialiseringen till stora delar gått förlorat. Idag tillverkas de flesta skor i automatiserade fabriker. Nackdelen med det här är att skomodellerna blivit standardiserade och inte tar hänsyn till olika fotformer. Under de senaste tio åren har detta uppmärksammats mer och mer och en återgång till mer högkvalitativa, måttbeställda och hållbara skor kan skönjas. Samtidigt är utbudet av olika skomodeller större än någonsin och varje individ äger fler skor än tidigare generationer. Skor är idag en modeaccessoar mer än någonsin tidigare.